Kirjastot ovat ihania, siitä ei pääse mihinkään. Viimeisen parin vuoden aikana olen innostunut lainaamaan kirjojen lisäksi elokuvia, kiitos dvd-valikoiman lisääntymisen. Elokuvasivistyksessäni on valtamerten kokoisia aukkoja, mutta en murehdi sitä, vaan lainaan lisää katsottavaa kirjastosta. Sieltä kun löytää muutakin kuin Hollywood-pintahuttua (vaikka joissain mielentiloissa Blondin kosto osa 45 onkin paras leffavalinta), kuten vaikkapa pohjoismaisia elokuvia, joita ei Finnkinon teattereissa näytetä.

Viime kirjastokäynnilläni löysin dvd-hyllyltä pinon elokuvateatteri Niagaran syyskatalogeja. Mikä aarreaitta sen sivuilta paljastuikaan! Ensi-innostuksen jälkeen myös ihmetytti: miksi en ole aikoihin käynyt Niagarassa? Nyt syitä kuitenkin riittää. Luvassa on niin virolaista kuin puolalaista elokuvaa, dokumentteja ja jopa pehmopornoa. Elokuva-arkiston syksyyn kuuluu mm. Peppi-elokuvia. Lisää tarjontaa esitellään Pirkanmaan elokuvakeskuksen sivuilla.


Elokuvien katsomisessan on tiettyä luksusta. Jos haluaa todella keskittyä leffaan, on varattava parisen tuntia vain sille, samaan aikaan ei oikeastaan voi tehdä muuta (paitsi ehkä hörppiä teetä ja napostella suklaata). Eli elokuvan takia täytyy voida lopettaa muu tekeminen ja vain istua nojatuolissa aivan rauhassa. Fyysistä kiireettömyyttä siis. Mutta pään sisällä voi tapahtua suuriakin mullistuksia. Hyvä elokuva sysää ajatukset liikkeelle.