En ole varsinaisesti päiväkirjanpitäjä, mutta kannan lähes aina mukanani muistikirjaa, joka toisinaan pääsee myös päiväkirjan tehtäviin. Pidän enemmän muistikirja-sanasta, sillä kirjani todella ovat muistiinpanopaikkoja niin päivän tapahtumille, tekstiluonnoksille, resepteille ja jopa puhelinnumeroille. Jälkimmäiset tosin yritän muistaa siirtää järkevämpään paikkaan, sillä muistikirjani ovat vähemmän organisoituja, niistä ei välttämättä ole helppoa löytää tarvitsemaansa tietoa. Eikä niitä saa selata kukaan muu kuin minä!

Muistikirjan lisäksi mukanani kulkee yleensä kalenteri. Kalenteri on vähemmän intiimi, en pahastu, vaikka joku sitä selaisikin - ainakaan, jos lupa on ensin kysytty. En missään nimessä kirjoittaisi kalenteriin sellaisia asioita, joita muut eivät saisi tietää. Kalenterissa on julkista tietoa.

Muistikirjaa ja kalenteria yhdistää ulkonäkö. Olen kranttu. Kalenterin etsiminen on joka vuosi tuskaa. Miksi kalenterit ovat niin tylsiä? Ja nimenomaan kirjan malliset, mukana kuljetettavat kalenterit? Seinäkalentereissa on kuvia joka lähtöön, niistä en puhu. Mutta miksi haluaisin ostaa kalenterin, jossa on ankeat (hmm, kaupassa puhuttaisiin asiallisista) kannet? Jos visuaalisesti miellyttävä yksilö löytyykin, sisältö on höttöä - yleisin ongelma on vaatimaton merkintätila. Ihan kuin kalenteriltaan miellyttävää ulkonäköä vaativat eivät käyttäisi kalenteria lainkaan, vain ihailisivat sen kauneutta!

Tämän vuoden kalenterini on ihana - edelleen, vaikka olen se kainalossa kulkenut jo liki 11 kuukautta. Löysin Akateemisesta kirjakaupasta saman valmistajan kalentereita ensi vuodelle. Liki samanlaisia, vain vähän pienempi koko. Kysyin myyjältä, onko heille tulossa uusia kansivaihtoehtoja. Hän ei osannut sanoa, sillä erilaiset kannet eivät näy koneelta, se kun ei ole tarpeeksi merkittävää tietoa... Mutta epäilen, että joudun ostamaan melkein samanlaisen kalenterin kuin tänäkin vuonna, taitaa kuitenkin olla paras ratkaisu: Kaunis ulkonäkö, käytännöllinen koko, pystysarakkeet ja valmiit kellonajat, riittävästi merkintätilaa. Miinuksena kalenterin englanninkielisyys, eli juhlapäivät kannattaa tarkistaa ja nimipäivistä ei tiedä.

Olen aivan ihastunut Paperblanksin muistikirjoihin ja kalentereihin. Kyseisen firman tuote on nykyinenkin kalenterini. Tampereella olen löytänyt heidän tuotteitaan Sokokselta ja Akateemisesta, kalentereita vain Akateemisesta.  Kävin ihastelemassa erilaisia kirjoja netissä, ja melkein harkitsin, että tilaisin ensi vuoden kalenterini netistä. (Kyllä, myönnän täysin avoimesti, että kalenteri on minulle merkittävä kapine. Koska sitä pitää tuijottaa vuoden päivät, haluan miellyttävän kalenterin ja voin maksaakin siitä. 30€ ei ole paljon, jos sen jakaa 365 päivälle.)

Onneksi kalenteri pitää hankkia vain kerran vuodessa. Kauniita muistikirjoja on helpompaa löytää - eilen paljastui Sokoksen aarreaitta! En osannut valita, joten ostin kaksi muistikirjaa. Hinta oli suolainen, mutta en antanut sen estää. Osa valmistusprosessia tehdään käsin, mikä nostaa hintaa ilman muuta. Uskoisin myös hankkivani laatua. Kalenteri ainakin on kestänyt lähes vahingoittumattomana, vain pientä kulumaa näkyy. Ja se on todellakin reissannut laukussa ja paljon!

Lykkään vielä vähnä aikaa kalenterin ostoa. Ehkä jonnekin vielä tipahtaa Paperblanksin upeita kalentereita joillain muilla kuin ruskeilla antiikkinahkaa muistuttavilla kansilla. Joohan?