Koska olen oikeasti punatukkainen, koen velvollisuudekseni kirjoittaa pari riviä juhannustaioista. Tosin jos aikoo viettää keskikesän juhlaa kaupungissa kuten minä, voi vanhojen loitsujen ja taikojen noudattaminen olla hivenen vaikeaa... Vai mistä löydän ruispellon, johon voisin kirmata kieriskelemään alasti? Ja saako tuolla keinoin nykyään kuin poliisimiehiä kimppuunsa? Tai kiukustuneen pellonomistajan... Mutta vanhan kansan viisaus kertoo, että ruispellossa pitää juosta salaa. Sitten, kun poika syö kyseisen pellon rukiista tehtyä leipää, alkaa hän kaivata tyttöä. Pitkäjänteisyyttä vaativa keino siis!

Kukkien kerääminen on klassikko, jonka ei pitäisi olla liian haastava. Siis jos ensin saa varmaa tietoa siitä, montako niitä kukkia nyt pitikään olla - seitsemän vai yhdeksän. Ja riittikö kukkasten tyynyn alle laittaminen, vai onko tarpeen kiipiä aitojen yli tai jopa olla puhumatta kimpun kerättyään. Puhumattakaan siitä, miten turvonneena herää aamulla, kun sulhasen sijaan onkin saanut allergisen reaktion.

Akonlahdelta peräisin oleva lemmennostatuskeino vaatii vähän enemmän vaivannäköä. Sen mukaan on juhannusta vasten yöllä otettava kolmesta yhdeksästä (eli 27) kolmihaaraisesta männystä keskimmäisestä haarasta puuta ja lämmitettävä niillä sauna. Sitten otetaan kolmesta yhdeksästä koivusta oksia ja tehdään niistä vihta. Sitten otetaan kolmesta koskesta ja kolmesta lähteestä vettä - ja nyt päästään kylpemään. Loppu vesi viedään takaisin niihin koskiin ja lähteisiin, joista vesi otettiin.

Lemmenloitsuja löytyy lisää Marja Paasion toimittamasta teoksesta Pilvihin on piian nännit. Suomen kansan seksiperinnettä (Otava). Myös ehkäisyyn, potenssiin ja vaikkapa kuukautisiin löytyy loitsunsa - kokeilkaa itse niiden teho!

Hyvää juhannusta!