Ei uudenvuodenlupauksia minulle. Ei tänäkään vuonna.

Kokeilin vuosi sitten lupauksien sijaan jotain parempaa: toivomista. Kirjoitin muistikirjaani toivomuksia vuodelle 2009. Tarkastelin niitä vuodenvaihteen tuntumassa, ja en voi valittaa: toiveet toteutuivat. Ajattelin siis ottaa toivomisen ihan tavaksi.

 

 

Kirjoittamisen suhteen toivon seuraavia:

1. Toivon, että kirjoitan joka päivä jotain kaunokirjallista. Viisi minuuttia riittää! Enempää ei tarvitse, jos ei jaksa, ja laatuvaatimuksia päivittäisillä kirjoitusrupeamilla ei ole.

2. Toivon, että vien itseni taiteilijatreffeille kerran viikossa. Tämä Julia Cameronilta omittu ajatus tarkoittaa, että ainakin kerran viikossa tekisin jotain hauskaa, ihan omaa - vaikka pientäkin. Teatteri, kävely uudessa paikassa, elokuva, antaumuksellinen lehtien lukeminen lehtituvassa, kutominen... Cameronin mukaan taiteilijatreffeillä pitäisi käydä yksin, mutta en aio noudattaa sitä orjallisesti - fiilispohjalta.

3. Toivon, että jaksan ja ehdin lukea kaikenlaista. Uusia, vanhoja, kotimaisia, ulkomaisia kirjoja. Runoja, näytelmiä, romaaneja, satuja, aforismeja, novelleja. Aikuisten, lasten, nuorten. Realismia ja fantasiaa. Kevyttä ja painavaa. Myös ihan omaksi ilokseni, lukemisen riemusta.

4. Toivon, että lähden kirjoittajatreffeille - treenikirjoittamaan toisten kirjoittajien kanssa.

5. Toivon, että pystyn tekemään työpöydästäni miellyttävän. Toivon kokoavani työpöydän kulmalle eräänlaisen alttarin (tämä on turhan juhlallinen ja latautunut sana, mutta parempaakaan en nyt keksi), johon kokoan innostavia ja kannustavia sitaatteja, esineitä ja kuvia. Toivon, että tämä esinekollaasi vaihtuu ja muuntuu omien tuntemuksieni ja meneillään olevien tekstiprojektien mukana.

 

Miksi toivon enkä lupaa? Ainakin siksi, että toiveet voivat toteutuakin, lupaukset saavat aikaan lähinnä vastareaktion omalla kohdallani. Tärkeintä on kai tietää, mikä toimii itsellä. Kirjoittajatreffeillä puhutaan tavoitteista, ja hyvää asiaa puhutaankin. Tarkkuus pätee myös toiveisiin. Mitä tarkoittaa, jos toivoo kirjoittavansa enemmän?

Varoituksen sana: kannattaa miettiä, mitä toivoo. Toive voi nimittäin toteutua.