Liekö syynä se, että syksyn tullen heräilen aktiiviseen elämään, vai onko ihan fakta, että useimmiten kirjoituskilpailujen tekstinjättöpäivät ovat syksyisin. Yritän merkkailla kalenteriini kilpailujen deadlinet, samoin ottaa kilpailukutsuja talteen. Olen niistä itse kiinnostunut ja jaan tietoa myös opiskelijoilleni. En usko kilpailuun kilpailun vuoksi. Mutta kilpailuilla voi olla motivoiva merkitys - on syy hioa se yksi teksti kuntoon tai kirjoittaa jatkoa runosikermään. Jos kilpailun järjestäjät antavat aiheen, kilpa voi toimia kirjoitusharjoituksen tapaan: jokin sana tai muu vaatimus herättää mielikuvituksen, ja tarina valuu paperille.

Hyvin harvoin olen kuullut moitteita kilpailukutsujen jakamisesta. Ehkä pari kertaa opiskelija on antanut palautetta, että tarviiko aina kilpailla, miksi kannustaa kirjoittajia taiteen kilpailuttamiseen. En kuitenkaan pysty näkemään kirjoituskilpailuja sielunvihollisen aseina, joilla poloiset kirjoittajat koetettaisiin saada tuhottua. Mainitsin edellä pari syytä, miksi pidän kilpailuja hyvinä. Lisäksi ne voivat olla kanava saada tekstejään julkisuuteen sekä eräs meriitti kirjoittajan cv:ssä. Jos sattuu menestymään, saa kirjoittaja ryhtiä rankaansa - ihan julkisesti joku tuntematon on minun teksteistäni pitänyt! Joissain kilpailuissa on mahdollista saada palautetta töistään, mikä myös on hyödyllistä ja kiinnostavaa. Palkitut saattavat saada kirjoja, toisinaan eurojakin. Molemmat ovat mukavia!

Mainittakoon myös, etten suinkaan pakota ketään osallistumaan minkäänlaisiin kilpailuihin. Jos moinen ahdistaa, ei kannata leikkiin ryhtyä. Sillä jonkinlaisena leikkinä minä kilpailujakin pidän. Totta kai koetan kirjoittaa parasta mahdollista tekstiä aikarajan puitteissa (myönnän, että usein herään viime tingassa lähestyvään deadlineen), mutta en osaa ottaa kilpailuja turhan vakavasti. Toivon menestystä itselleni (siis tekstilleni!), mutta en vaivu murheen alhoon, jos joku toinen pokkaa palkinnon. Nykyään saan iloa jo nimimerkin keksimisestä. Alter egojani ovat olleet mm. Kihveli ja Palju. Kihvelinä nappasin yhden palkinnonkin.

Kävin läpi meneillään olevia kisoja. Tässä tuskin on kattava lista, mutta ainakin joitain poimintoja kirjoituskilpailujen joukosta. Työllistäkää tuomarit, oi kirjoittajat!

Martti Joenpolven novellikilpailuun ehtii vielä osallistua. Deadline koittaa viikon kuluttua.
Otavan ja Suuren suomalaisen kirjakerhon rakkaustarinakilpailu kaipaa tarinoita lemmestä
Lumoojan kirjoituskilpailu antaa aiheeksi ruuan.
Risingshadow.netin kilpailussa aiheena on muodonmuutos ja pituutta novellilla saa olla enintään tuhat sanaa.

Jätinkö jonkin kilvan mainitsematta?