Päivän Aamulehti kertoo ohjaaja Milja Sarkolasta ja hänen ohjaamastaan Postia Eva Dahlgrenille -näytelmästä. Jutussa kerrotaan Sarkolan käyttäneen tekstin tekemisessä tsekkiläisen Ivan Vyskocilin kehittämää Acting with the Inner Partner -menetelmää. Tämän harjoitusmetodin tavoitteena on oman itsen löytäminen, rooleista luopuminen ja oman sisäisen äänen etsiminen. Vyskocil on kehittänyt metodin esiintyjien ja kirjailijoiden apuvälineeksi.

Yritin etsiä Acting with the Inner Partner -metodista tietoa Googlen kautta, mutta laihoiksi jäivät tulokseni. Löysin viittauksia Sarkolan näytelmään ja mainoksia muilla mailla pidettävistä ko. metodin kursseista, mutta en kaipaamaani tietopakettia. Lienee syytä laajentaa etsintäaluetta Googlen ulkopuolelle.

Se, miten menetelmää sovelletaan kirjoittamiseen, kiinnostaisi minua kovasti. Samoin kuin sekin, miten AwIP:ssa ymmärretään paljas minuus - saati se, miten minuutensa ytimen tunnistaa ja miten sinne pääsee. Aamulehden sivuilla on videokatkelma metodin käyttämisestä, mutta se ei valaise tarpeeksi. Moni muukin asia kiinnostaisi, kuten se, milloin metodi on kehitetty. Ja ennen kaikkea: Onko siitä saatavissa kirjallisuutta!

Puhdas minuus ei tosin ole kirjoittajapuolella tuntematon käsite, vaikka AwIP olisikin. Esimerkiksi Risto Ahti on molemmissa RunoAapisissaan peräänkuuluttanut rooleista luopumista ja vapautumista. Onko AwIP:ssa kyseessä sama asia, yhteisön asettamisen roolipaineiden hylkääminen ja oman totuuden etsiminen, sitä en ainakaan vielä tiedä.