Eilen mietimme ihan porukalla, että mitäs pääsiäismusiikkia on tehty. Eipä tullut mitään mieleen - paitsi klassisen musiikin puolelta Matteus-passiota ja muuta vastaavaa. Joulu inspiroi kevyenkin musiikin tekijöitä, miksei pääsiäinen? Onhan pääsiäisellä tarjota mainio vastakohtaparikin, kärsimys ja ilo. Luulisi niistä musiikkia syntyvän. Ainoa pääsiäiseen edes väljästi liittyvä levy, jonka keksin, on Patti Smithin Easter ja levyltä tietenkin nimibiisi Easter. Koko levy ei sentään pyöri pääsiäisen tematiikan ympärillä.

Joulusta lauletaan niin hengellisin kuin maallistunein (kaupallisin?) sanoituksin. Tonttu-ukot hyppivät ja kukaan ei etsi valtaa, kultaa, mitään loistoa, kuurapartaa moikataan ja joulua tehdään sydämeen, on jouluyö ja laulaa saa. Ehkä pitäisi olla kiitollinen, ettei pääsiäispupuista ja tipusista ole tehty tarttuvia renkutuksia, joita saisi kuulla kaupoissa monta viikkoa ennen itse pääsiäispäiviä. "Hei, pääsiäispuput hyppikää, nyt on rairuohon kasvun aika!" Argh, eiiii!

Entä mitäs pääsiäisaiheista kirjallisuutta tulee mieleen? Sellaista luulisi kirjoitetun enemmänkin. Heti ei tule mieleen kuin Sari Malkamäen novelli (muistaakseni nimeltään Toinen kattaus), mutta jospa autatte minua - niin pääsiäisaiheisen musiikin kuin kirjallisuudenkin osalta?