Sain vaihteeksi kirjan luettua ihan kokonaan. Minulle on tullut paha tapa aloittaa kirja ja jättää se kesken, koska haluan aloittaa seuraavaa opusta, jonka lukemisen jätän kesken, koska jokin kirja kutsuu ja... Eli yhden kirjan loppuun asti lukeminen hidastuu, kun luen montaa kirjaa päällekkäin. Toisaalta se on mukavaakin - voi vaihtaa kirjaa mielialan mukaan. Toiset kirjat sopivat paremmin iltaan, toiset helteiseen päivään.

Luin Annamari Marttisen esikoisromaanin Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä (Otava 2002).Kirjan alussa Inari ja Anton seurustelevat kukin tahoillaan, mutta ensitapaamisesta lähtien on selvää, että entiset suhteet saavat jäädä. Anton ja Inari muuttavat yhteen ja täyttävät toistensa elämän niin, ettei entisiä kumppaneita mietitä oikeastaan lainkaan. Sitten alkaa pesänrakennus - ja perhevietti. Inari haluaa ja saa lapsen, toisenkin. Mustiin pitsirintsikoihin pukeutunut viettelijä muuttuu paitulinaiseksi, joka huolehtii vain lapsistaan.

Sekä Anton että Inari miettävät, missä vaiheessa suhde pääsi arkistumaan ja muuttumaan näin paljon. Anton kaipaa entistä Inaria, muttei osaa kertoa sitä vaimolleen. Inari tuijottaa vanhoja vaatteitaan ja miettii, onko hän ihan oikeasti joskus käyttänyt niitä. Tiukat farkut ja huulipunaa? Inarilla?

Marttisen teksti etenee sujuvasti ja henkilöihin on helppo samaistua. Näkökulmia vaihdellaan useasti, joten tapahtumat eivät jää yhden ihmisen katsonnan varaan. Henkilöt pohtivat ja kyselevät paljon, kirjassa on enemmän sisäisiä monologeja kuin dialogeja. Kysymyksiin ei onneksi tarjoilla valmiita vastauksia, vaan ne jätetään myös lukijan mietittäviksi. Kirjassa ei myöskään syyllistetä ketään, vaikka keskeiset henkilöt tekevätkin valintoja, joiden moraalista voi olla montaa mieltä. Mm. pettäminen ja abortti ovat asioita, joihin kirjan henkilöt joutuvat miettimään kantaansa.

Pidin kirjasta. Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä -romaanissa käsitellään varsin arkisia ongelmia, mutta se on mielestäni kirjan vahvuus. Parisuhde, tuo ehtymätön pohdiskelun lähde! Ehkä tämän jälkeen tartun myös muihin Marttisen kirjoihin. Uutukaisen pitäisi ilmestyä tänä syksynä.