Olen päästänyt ajatukseni livahtamaan jo tulevaan joululomaan. En pysyvästi, sentään... Mutta sen verran, että tekee jo mieli ajatella lomapäiviä, jolloin saa makoilla sängyllä tai sohvalla kirjan, suklaan ja teekupin kera, villasukat jalassa tietenkin. Olkoon klisee, pääsia, että siitä saa hyvän mielen ja lomaolon.

Mutta sitä ennen täytyy ratkoa vaikeita kysymyksiä: mitä sitä lomalla lukisi? Sofi Oksasen Puhdistus houkuttaa, samoin Riku Korhosen Lääkäriromaani. Toisaalta olisi mukavaa lukea uudelleen vaikkapa Jane Austenin romaaneja. Pari Juha Seppälän, vanhan suosikkini, uusinta on jäänyt kokonaan lukematta. Mari Mörön uutukainen kiinnostaisi. Ja koska lomassa on kyse erityisestä ajasta, vapaasta ajasta, olisi erityisen tärkeää, että lomakirjat eivät tuottaisi pettymystä. Kaipaan kirjahemmottelua. Vinkkejä?

Nyt meneillään on kaksi esseekokoelmaa. Kirjaston poistomyynnistä poimin Merete Mazzarellan Uskottomuuden houkutuksen ja kirjakaupasta Antti Nylénin Vihan ja katkeruuden esseet. Nautin molemmista, vaikka erilaisia kirjoja ovatkin. Nylénin esseitä olen lukenut joskus Parnassosta, Mazzarellan kirjallinen tuotanto on varsin tuttua - olen tainnut lukea melkein kaiken suomeksi käännetyn kaunokirjallisen. Pidän esseestä kirjallisuuden lajina. On huikeaa, kun joku älykäs ja taitava sanankäyttäjä provosoi minut ajattelemaan asioita uudelleen, vänkäämään vastaan, hämmästymään uusista näkökulmista. Ja esseessä kirjoittaja saa  - hänen täytyy! - osoittaa lukeneisuutensa, käydä keskustelua aiemmin lukemansa kanssa. Siihen keskusteluun on hauskaa hypätä mukaan.