Joulu oli taas, ja pitäisihän sen antaa jatkua loppiaiseen saakka. Siksi en kainostele laittaa joitain joulukuvia, vaikka vuoden 2011 paketoiminenkin olisi paikallaan. Mutta kai tässä nyt on edes tammikuu aikaa summata, että mitä tulikaan nähtyä, koettua ja ymmärrettyä juuri päättyneen vuoden aikana?

Joulu on hyvä aika pysähtyä lepäämään, lomalle. Opettajien lomarytmi sopii minulle, ja ilokseni  pystyin pysyttelemään siinä tänä jouluna - kahden viikon huilaus tuli tarpeeseen pimeän talven keskelle.

Tässä taloudessa joulusauna ei kuulu perinteisiin. Joulukylpy sen sijaan voisi perinteeksi päästäkin, jos olisi takeita siitä, että tulevissakin kodeissa on amme. Ennakoin joulukylpyasioita syyskuisella Riian matkalla sen verran, että ostin Art Soapworksin joulukylpykuution mainiosta ekohenkisestä kahvila-putiikista. Ihana tuote, mutta ihan pikkumäärää ei kannata nettiputiikista tilata, toimitusmaksut kun näyttivät harmillisen kalliilta.

Lahjonnan, kylpemisen ja herkuttelun lisäksi sain uppoutua kirjoihin ja elokuviin. Niissä joulukuun parhaat elämykset ja oivallukset tulivat melkoisista ääripäistä: Anneli Kannon Veriruusut-romaanista ja Kung Fu panda -leffasta. Toinen vei koskettavien ihmiskohtaloiden äärelle ja myös Tampereelle niin tuttuihin (ja silti kokemattomiin) maisemiin että ensimmäisen kerran sitten Hämeenlinnaan muuton jälkeen Tampere-kaipuu hyökyi ylle. Toinen muistutti huumorin (ja mäiskinnän) ohessa siitä, että me voimme olla mitä vain, jos uskomme siihen, ja jokainen löytää perille omalla tavallaan.

Oivaltavaa ja harmonista vuotta 2012!