Natalie Goldberg on minulle se kirjoittajaohjaajaguru, jonka ajatuksiin useimmin viittaan. Ensimmäisen kerran törmäsin Goldbergin treenikirjoittamisen sääntöihin jollain kirjoittajakurssilla, kulkivat tuolloin monisteena. Otsikkona taisi olla "Vapauttavat säännöt", mainio paradoksi muuten.

Sain Goldbergin kaksi ensimmäisenä suomennettua kirjoittajaopasta (Avoin mieli sekä Luihin ja ytimiin) eräältä työnantajalta, joten oikeastaan molemmat kirjat ovat minulle yhtä merkittäviä, en osaa perustella, miksi toinen olisi parempi. Mutta Avoimessa mielessä on treenikirjoittamisen säännöt selkeästi ja helposti. Olkoon se nyt peruste, edes jonkinlainen! Treenikirjoittamisesta olen kirjoittanut aikaisemminkin Omassa huoneessa, lisäksi Kirjoittajatreffeillä aihetta on käsitelty ihan hiljattain.

Goldbergin kirjottamistapa on yksinkertaisesti innostava. Hän saa kirjoittamisen tuntumaan houkuttelevalta, helpolta, mielekkäältä. Avoin mieli sopii erityisesti ensiversion tekemiseen. Se ei opasta täydellisen rakenteen luomiseen, ei anna erityisiä hiomisvinkkejä. Avoin mieli poistaa kirjoituslukkoja ja rohkaisee tarttumaan kynään. Jospa sittenkin? Vaikka vain kymmenen minuuttia?

Ajastetut kirjoittamisharjoitukset sopivat minulle mitä parhaimmin, mutta tarvitsen välillä hengennnostatusta. Siihen sopii Goldberg - tai kirjoittava ystävä.

Goldberg kertoo omasta elämästään, kirjoittamisestaan, työpajoistaan. Pidän siitä, ettei hän sorru makeiluun, kerro sokeroituja menestystarinoita (joihin esim. Julia Cameron välillä sortuu). Goldberg myöntää, ettei aina huvita. Hän myöntää, että toisinaan itseään pitää lahjoa. Opas on jaettu lyhyisiin lukuihin, jotka voi lukea joko järjestyksessä tai haukata luvun sieltä, toisen täältä. Pienikin annos riittää, kirjoitusinto syttyy nopeasti. Lisäksi Goldberg on hauska, hän ei jorise kirjoittamisesta tarpeettoman tärkeänä.

Ostin viime vuonna Canterburyssa käydessäni Scott Edelsteinin kirjoittajaoppaan, jonka mukana tuli "inspiraatiokorttipakka" Write right now! Pakan korteissa on sitaatteja Goldbergin kirjoista, ja ideana on saada näistä inspiraatiota, voimaa omaan kirjoittamiseen. En ole kovin paljon kortteja käyttänyt, mutta silloin tällöin väsymyksen hetkellä olen poiminut satunnaisen kortin ja toivonut, että sen ajatus saisi kynän liitämään tai näppiksen ruskumaan ripeästi. Poimitaanpa yksi satunnainen viisaus tämän päivän kannustimeksi:

Finally a writer must be willing to sit at the bottom of the pit, commit herself to stay there, and let the wild animals approach, even call them up, then face them, write them down, and not run away. (From Wild Mind)

Natalie Goldberg: Avoin mieli. Kuinka elää kirjoittajan elämää. Suomentanut Marja-Riitta Vainikkala-Kejonen. Kansanvalistusseura 2004.