Perjantai-iltaa, ihmiset! Jos olisi mahdollista, ottaisin tässä pakotteessä käyttöön minulle ah niin tärkeät pienet paperilaput. (Voisin jopa harkita esseetä nimeltä "Paperilapuista ja pedagogiikasta", niin olennaisia lappuset välillä tuntuvat opettamisessani olevan...) Mutta koska virtuaalimaailmassa on vaikea laputtaa, yritetään selvitä sanojen avulla. Nyt tarkkana:

 

Valitse jokin ammatti, tunnetila ja esine. Kirjoita ne vaikkapa paperille, äläkä lue eteenpäin ennen kuin olet valintasi tehnyt.

Esimerkiksi: sairaanhoitaja, kateus, suolasirotin.


Seuraavaksi saat itse valita, mikä kolmesta valinnastasi edustaa mitäkin. Joku niistä on henkilöhahmosi haave, joku nykyhetki, joku menneisyys. Esimerkin valinnoista voi tehdä vaikkapa seuraavanlaisen kombinaation: menneisyys - suolasirotin, nykyisyys - kateus, haave - sairaanhoitaja. Mieti, mitä assosiaatioita nämä herättävät. Sanoja ei tarvitse ottaa konkreettisesti (mutta toki niinkin voi tehdä), suolasirotin menneisyyteen yhdistettynä voi kertoa vaikkapa henkilöhahmon kesätyöstä ravintolassa, yhä mieltä kaihertavasta rakkaudesta (vanha suola janottaa), kirveltävästä muistosta tai siitä, että ennen elämä maistui paremmalta. Käy sama assosiointi joka sanan kohdalla, kokeile yhdistellä sanoja eri tavoin.

Ja lopulta, kirjoita teksti. Tietenkin.