Venetsia. Ei autoja, ei polkupyöriä, ei moottoreiden metelöintiä. Sen sijaan kapeita kujia, siltoja, kanavia, rapistuvia seiniä, hurmaavia ikkunoita, ihanaa ruokaa, kymmeniä jäätelömakuja, suuntavaiston menetystä, yllätyksiä siellä ja täällä. Kuvat eivät kerro kaikkea, mutta jotain kuitenkin.

Vietin neljä päivää Venetsiassa kahden kirjoittavan ystäväni kanssa. Olemme tehneet näitä Diesel-matkoja ennenkin (kuten kerrottu on), ja tämä reissu tuli tarpeeseen pitkän tauon jälkeen. Kirjoitimme oletettua vähemmän, joskin Prahan reissu ylitti aikoinaan odotuksemme tekstin syntymisen suhteen niin hurjasti, että mikä tahansa tuntuu siihen verraten vähäiseltä. Mutta muistikirjat olivat mukana ja käytössä. Eikä teksteistä puhumista sovi vähätellä.

Venetsia on toinen todellisuus. Neljä päivää voi kuulostaa vähäiseltä, mutta mikä ihana irtiotto arjesta! Kotiin palatessa tuntui kuin olisi ollut poissa kauemman.

Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että matkoilla parasta ja hauskinta on vaellella päämäärättömästi kaupungilla, syödä kaksi lämmintä ateriaa ravintolassa päivittäin ja käydä välillä kahviloissa tai jäätelöllä ihan muuten vaan. Ja ruokakaupat, ne ovat ehdottoman kiinnostavia kohteita aina ja kaikkialla. Ensinnä siksi, että ruokakaupoista voi päätellä aika paljon maan tavoista ja tottumuksista. Toiseksi siksi, että arkinenkin ruoka-aines näyttää jännittävältä, kun sen nimi lukee kielellä, jota ei ihan ymmärrä.

Nähtävyyksiäkin voi ihailla, mutten halua tehdä niistä pakkoa tai velvollisuutta. Aika paljon tulee vastaan enempiä suunnittelemattakin, ja ne, joiden luo menoa pitää suunnitella, kannattaa pitää kohtuullisissa määrissä.

Venetsiassa opin mm. tällaista:

- Valkoviini voi olla hyvää.

- Vaikkei kaikki aina menisi ihan kuin Strömsössä, tanssi voi silti jatkua.

- Pizzaa voi syödä aamiaiseksi.

- Suomeen on saatava verigreippijäätelöä. Ja kookosjäätelöä. Ainakin.

- Joskus on hyvä unohtaa logiikka.

- Hyvä laukku, parempi mieli.

Totesimme yhdessä, että Venetsia tekee talven kireyttämälle suomalaiselle oikein hyvää. Sinnehän voisi matkustaa uudelleenkin... Paitsi että seuraava matka on suunnitteilla jo ihan muualle. Matkailun huono (?) puoli on se, että reissun jälkeen tekee aina mieli varata uusi matka.