Joidenkin kirjojen etsiminen on ikuisuusprojekti. Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia-kirja kuuluu näihin. Törmäsin kirjaan ensimmäisen kerran arviolta 15 vuotta sitten Seinäjoen kirjastossa. Kirja oli pyörivässä telineessä, johon oli aseteltu näytille niin uusia kuin vanhempiakin kirjoja, joita henkilökunta halusi suositella asiakkaille. Queneaun pikkuinen ruskeakantinen kirja kiehtoi heti. Teoksen ideana on kertoa sama yksinkertainen pikku tarina yhää uudelleen ja uudelleen, aina eri tyylillä. Tyyliharjoituksia oli jotain erilaista, en ollut aiemmin lukenut vastaavaa.

Unohdin Queneaun teoksen, kunnes se tuli vastaani kirjoittajakoulussa. Kun aloin itse opettaa sanataidetta, huomasin tarvitsevani kirjaa. Olen lainannut sitä kirjastosta aika ajoin ja käyttänyt teosta esimerkkinä, lukenut sitä ja teettänyt tyyliharjoituksia. Mutta vieläkään en omista kyseistä kirjaa. En löydä sitä mistään - paitsi kirjastosta, mutta tällä kertaa kirjasto ei riitä minulle.

Välillä käydessäni kirpputoreilla ja divareissa minut valtaa toiveikkuus: jospa tällä kertaa Tyyliharjoituksia löytyisi! Jospa joku olisi heittänyt sen tarpeettomana kirpputoritavaroidensa joukkoon tai tuupannut antikvariaatinpitäjälle, että vie pois, myy hyvä ihminen tämä kirja pois kuljeksimasta. Vielä ei ole tärpännyt. Aina en edes muista etsiä Queneauta, sillä se ei suinkaan ole ainoa haluamani kirja, jonka saaminen on työn takana.

Olen joskus kirjaa esitellessäni pyytänyt opiskelijoitanikin pitämään silmänsä auki divareissa. Jos he löytäisivät Tyyliharjoituksia, olisin valmis ostamaan kirjan heiltä. Toistaiseksi kukaan ei ole teosta minulle kiikuttanut.

Tarjous on edelleen voimassa. Jos löydät Queneaun Tyyliharjoituksia-kirjan, ota minuun yhteyttä. Olen enemmän kuin kiinnostunut. Ja ne muut etsimäni kirjat? En kyllä ryhdy listaamaan! Mutta kirjoittajaoppaita ei voi olla liikaa - onhan niitä jo kertynyt, silti moni tärkeä opas puuttuu hyllystäni.