Huomaan, että tässä vaiheessa alkaa tulla kirjavalintaongelmia. Mikä vielä mahtuu mukaan? Minkä voi pudottaa pois? Tiukkoja kaksinkamppailuja, pudotuspeliä, heikointa lenkkiä. Ja kuitenkin: ei tämä niin vakavaa ole.

Olin jo päättänyt, että Muumipappa ja meri on sellainen, joka kuuluu listalle. Kävin hakemassa sen hyllystä - ja katse osui sen vieressä nököttävään Muumilaakson marraskuuhun. Sain Muumilaakson marraskuun joskus 1990-luvulla ystävältäni syntymäpäivälahjaksi. En ollut tuolloin muumifani. Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin, joten olen nyt niukkasanainen. Pyrin olemaan toistamatta itseäni (oi, mikä kökkökielikukkanen!). Puhun ehkä yleisemmin muumeista, vaikka mainitsemani kaksi ovatkin ehdottomat suosikkini tällä hetkellä.

Tapasin tällä viikolla intohimoisen muumifanin. Hän kertoi suunnittelevansa muumiaiheista tatuointia. Minusta se kuulosti mahtavalta. Muumien hahmogalleriassa on lukuisia tyyppejä, joista ihmiset mielellään löytävät edes palasen itseään. Muumit ovat osa suomalaisuutta - päätellen siitä, että melkein kenelle tahansa voi esittää kysymyksen lempimuumihahmosta, ja vastaus perusteluineen löytyy.

Harvemmin innostun piirroshahmoista, mutta muumit vetoavat minuun. Kirjojen lisäksi (ei, muumikirjakokoelmani on todella vajavainen, valitettavasti) minulla on Mörkö- ja hattivatti-pehmolelut. Ja tietenkin muumimukeja. Muumien hassut sivuhenkilöt kiinnostavat minua, huomioni kiinnittyy näissä oheistuotteissa ensin vaikkapa Hemuliin, Vilijonkkaan, Tiuhtiin ja Viuhtiin tai Mymmeliin ennen Muumipeikkoa.

Muumipeikko - siis Muumi - on "perusmuumi", eihän hänellä ole edes erityistä nimeä. Vanhemmatkin ovat toki vain Muumimamma ja Muumipappa, mutta silti heillä on edes nuo etuliitteet. Puhumattakaan Niiskuneidistä, jolla on ihan erityinen nimi. En väitä, etteikö Muumi olisi kiinnostava ja tarpeellinen hahmo hänkin, mutta hän uhkaa jäädä normiksi, jonka poikkeamat jättävät varjoonsa. (Tätä ajatusta ehkä sietäisi jalostaa&pohtia lisää, nyt se tulee luettavaksenne melkoisen tuoreeltaan...)

 

Tove Jansson: Muumipappa ja meri. Suomentanut Laila Järvinen. WSOY 1965.

Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu. Suomentanut Kaarina Helakisa. WSOY 1970.