Viihdyin mainiosti Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjon parissa. Kuten aika moni muukin. Siispä olin utelias, kun Zafónin Enkelipeli ilmestyi kauppoihin. Kritiikit olivat nuivia, mutta toiveikkuuteni säilyi silti. Sitten sain kirjan lainaan.

Ja... Enkelipeli on - ookoo. Luin sen paloissa, pystyin laskemaan kirjan käsistäni useiksi päiviksi. Välillä innostuin enemmän, toisinaan kahlasin sivuja ja yritin pitää ajatukseni kirjassa, en sen ulkopuolisessa arjessa. Se, mistä erityisesti nautin, on kirjan kyky innostaa kirjoittamaan. Jo ihan alussa, kun kertoja kuvailee kirjoittamistaan ja työhuonettaan, huomasin levottomuuteni. Minäkin haluan kirjoittamaan. Nyt. Heti. (Ja samaan aikaan halusin lukea kirjaa eteenpäin...)

Poimin pari kirjoittajille kiinnostavaa sitaattia romaanista. Ensimmäinen on kertojan ja hänen nuoren suojattinsa Isabellan välisestä keskustelusta:

" - Te olette siis sitä mieltä, että minulla on mahdollisuuksia?

- Olen sitä mieltä, että sinulla on lahjoja ja sanomisen tarvetta, Isabella. Enemmän kuin uskotkaan mutta vähemmän kuin toivoisit. Tosin on paljon ihmisiä, joilla on lahjoja ja sanomisen tarvetta, eikä heistä tule mitään. Luontainen kirjoittamisen lahja on vain alku sille että tekee jotain elämässään. Se on kuin voima urheilijalle. Syntyä voi enemmän tai vähemmän kyvykkäänä, mutta kenestäkään ei tule yleisurheilijaa vain siksi että hän on syntynyt pitkäksi, vahvaksi ja nopeaksi. Työ urheilijan tekee, niin kuin taiteilijankin, harjoitus ja tekniikka. Syntymässä saatu äly on pelkkä lähtölaukaus. Jotta sillä voi tehdä jotain, aivoistaan on tehtävä täsmäase.

- Miksi tuollainen sotaisa vertaus?

- Kaikki taide on aggressiivista, Isabella. Ja taiteilija käy koko ikänsä milloin pienempää, milloin suurempaa sotaa, jossa pahin vihollinen on hän itse ja hänen omat rajoituksensa. Jotta ihminen pääsee siihen mitä tavoittelee, hänellä pitää olla ensin kunnianhimoa, sitten lahjakkuutta ja tietoa ja lopuksi tilaisuus."

 

Toinen sitaatti ansaitsisi tulla maalatuksi suurin, paksuin kirjaimin työpöytäni ylle. Tai läppärin taustakuvaksi. Tai muistikirjan kanteen. Tai herätyskellon herätysääneksi. Tai...

"Älä opi etsimään tekosyitä olla kirjoittamatta ennen kuin opit kirjoittamaan. Se on ammattilaisten etuoikeus ja se pitää ansaita."